Nordisk guld i krop og sind

Du vil måske synes godt om denne podcast:

Det danske efterår omfavner Fanø med sin blæst og susen. Markblomster svinder ind og træernes blade gulner, falder af og bliver til pletter på veje og stier. Øen bliver mere våd og kold, men også mere forfriskende og fuld af nye sanseindtryk; regnvejrsdråber på Hovedgadens brosten, lyden af kastanjer, som falder mod jorden, og bølgerne, som slår saltvand mod molen ved Langelinie. Den mørke tid nærmer sig og dagene føles kortere, så det gælder om at få det bedste ud af de lyse timer, inden man samles indenfor til varm kakao og snurrer.

– Mette

Efteråret på Fanø

Efterår i Danmark forbindes ofte med blæst, kulde og regn. Mange tænker på efteråret som værende indendørs-tid i ly for det dårlige vejr, men vestkystens vejrguder inviterer også til oplevelser udendørs.

På jagt efter rav og andre naturfund

På Fanøs 15 kilometer lange strand kan man gøre flere fantastiske naturfund om efteråret. Storm og blæst laver store bølger, som skyller ting fra havet op på stranden, og når vinden har lagt sig kan man gå langs kysten og samle ind.

I tang og andet opskyl kan man finde de fineste ravstykker, og de er nemmest at få øje på, hvis man går i modlys. Ravstykkerne kan laves til smykker eller samles i en skål, så man kan se og mærke de forskellige overflader.

En mindre svær opgave er at finde drivtømmer. De sorte, saltvandsslebne træstykker ligger sporadisk i sandet og gør stranden broget at se på. Når tømmeret er tørret bliver det lysere i farven og mere fast i strukturen. Nu kan træet bearbejdes og laves til interiør.

Hvis du ikke har held med rav eller drivtømmer, så er stranden altid fuld af flotte sten og konkylier. Læg dem i en glaskrukke med låg og brug den som dekoration. De kolde, blågrå mønstrer er virkelig fine i langt de fleste indretningsstile.

Fakta

Rav er fossilt harpiks fra over 40 millioner år gamle træer.

I stenalderen blev rav brugt som amuletter til beskyttelse mod onde ånder. En af de mest kendte er Ravbjørnen, som blev fundet på Fanø i 1991.

Farverne på rav varierer fra klar gul til rødbrun og over i de mere sjældne farver som blå, grøn og hvid.

Efterårets vind og kuling skyller ravet op på stranden blandt tang og muslinger.

Naturen og vesterhavet – Den rene terapi

Blæsten ved Vesterhavet giver ikke kun glæder, der er til at føle eller se på. Den kolde, rå vind gør kinderne røde og sjælen lys. Når man går en tur i vandkanten og mærker, hvordan naturen hersker – umiddelbar og upåvirket som den er – lettes man ikke kun i kroppen, men også i sindet. Kombinationen af bølger, der slår mod kysten, marehalmen, der børstes af vinden, og sandkornene, der danser hen ad stranden, stimulerer sanserne og forfrisker krop og sind.

Man kan godt blive en smule kold og øjnene kan løbe i vand af den friske luft, men når man bevæger sig hjem, smider frakken og sætter gummistøvlerne væk, så mærker man det: Den lettende, overbrusende fornemmelse af bevægelse, ny energi og mod på endnu flere oplevelser.