Den gamle kro og Vores Fanø

Du vil måske synes godt om denne podcast:

Tankerne bag Vores Fanø

Vores Fanø er grundlagt ud fra tankerne om at bevare den originale ø-kultur og en nærværende stemning, ved at dele ud af alt det, som jeg elsker øen for. I 2019 indledtes den helt store renovering af Fanø Krogaard. Den var jeg som kro-værtinde en stor del af, og det var særligt i denne proces, at jeg fik en særlig indsigt i de lokale ø-værdier. Den frisindede tilgang til livet og mennesket, sammenholdet og nærværet havde stor indflydelse på de beslutninger, som blev taget under renoveringen. Det er de værdier, som er grundlæggende for min kærlighed til øen, og det er dem jeg ønsker at anprise.

– Mette

“At færdes i Nordbys Gader en lun Septemberaften, er som om man ser den mest henrivende Farvefilm blive vist for en”

Aksel Krogh, 1960

Nordbys visuelle varetegn

Krogaarden på Fanø har været Nordbys visuelle vartegn siden 1664. Den trelængede kro ligger solidt placeret på Langelinie i Nordby med udsigt over Grådyb, og man skal ikke sejle mange minutter med færgen fra Esbjerg, før den historiske bygning møder øjet.

Skraben i tapetet

Under renoveringen af den gamle kro kom mange års historie og tanker til syne i takt med, at der blev skrabet i tapetet, revet i gulvtæppet og banket på facaden. Det handlede ikke om, at fjerne og tildække alt dette, men om at udforske og erfare med henblik på at tage de fine ideer med i den videre proces.

Bevaring af gamle værdier

Krogaarden har været vidne til alt fra festlige begivenheder til sorgfyldte søulykker, lokale og internationale krige, fannikernes frigørelse fra kongen, samt royale besøg fra fastlandet. Frem til 1912 var kroen kongeligt priviligeret, hvilket gav den nogle fornemme rettigheder, så som tilladelse til udskænkning af spiritus og indlogering af gæster. De fine lovligheder overskyggede dog ikke pligten til at tage imod gennemrejsende landevejsryttere, der kunne nyde godt af den afgiftsfrie brændevin, øl og brød. Både den kongelige priviligering og de tilhørende pligter er historie den dag i dag, men den tilgang om, at Krogaarden er et sted, hvor alle kan og skal føle sig velkommen er velbevaret og højt prioriteret.

Kroens 20 værelser er unikt indrettet og dekoreret til enhver smag og behov. De Tre Stuer er stedet, hvor både forretningsmanden i jakkesæt og montøren med olie på bukserne kan få frokost. Den Fine Stue er en opgradering af den tjenestelige service og formelle stemning, men nærværet og den afslappede stemning er gennemgående.

Samlet set er Krogaarden anno 2020 et sammensurium af historie og ø-kulturelle værdier, der er respektfuldt præsenteret i nyere – men Fanø-værdige- rammer.